Säga upp elavtal

När man flyttar är det en mängd olika typer av avtal att tänka på. Ett av dessa avtalen är elavtalet. Således kommer denna artikel kretsa kring vad man ska tänka på när man ska säga upp sitt elavtal, samt hur man gör det och vad man ska göra för att skriva ett nytt.

Olika typer av elavtal

Precis som med olika typer av bredband exempelvis, finns olika typer av elavtal. På nätet finns många olika hemsidor där man jämföra elavtalen och byta ut dessa. Företag som tillhandahåller och levererar el till olika typer av bostäder kallas för elnätsbolag och dessa bolag kan man inte byta då man får det bolag som äger elnätet där man ska bo.

Innan man flyttar

Det är viktigt att innan man flyttar ut från sitt boende för att flytta till ett nytt, ringer sitt elnätsbolag och gör en flyttanmälan så att elavtalet skrivs över till den person som ska ta över bostaden. Detsamma gäller när man flyttar in i det nya boendet; det innebär att man ska ringa till det nya elnätsbolaget och göra en inflyttningsanmälan där man meddelar vid vilken tidpunkt man flyttar in. Gör man inte det kan det bli problematiskt för elnätsbolaget vid fakturering då man inte kan veta vem som bott var och när.

När man flyttar in i ett nytt boende är det också viktigt att man frågar om id-numret till det område där boendet ligger. Rxempelvis har Stockholm STH och sedan ett 18 siffror långt ID som kallas anläggnings-id. Detta är för att man enkelt ska kunna hålla kolla på vilket område boendet tillhör. Det gör det också enklare när man flyttar om man är sugen på att byta från ett elhandelsbolag till ett annat. Om man inte gör det riskerar man att bli tilldelad första bästa, vilka ofta kan vara dyrare.